Kako izbrati pravi datum za poroko

10 NASVETOV KAKO IZBRATI PRAVI DATUM ZA POROKO

Ne glede na stil poroke, kulturne razlike, proračun, vsem porokam je skupen pomembne dejavnik: datum! Izbira pravega datuma je ena izmed najbolj pomembnih dejavnikov in lahko negativno vpliva na poroko. Dokler nimata točno izdelanega načrta kdaj se poročiti, nista prišla daleč pri načrtovanju. Verjetno se sprašujeta kateri datum je najboljši za poroko, da bo najbolj ugoden za vse goste. In za vaju. Naslednje vprašanje je, kje sploh začeti? Povprašali smo strokovnjake in sedaj vam lahko zaupamo, kako začeti in kdaj je najboljši datum za poročni dan. Še preden odpreš škatlico s prstanom imaš v mislih že poroko, lokacijo in seveda goste. Seveda ne gre vse tako hitro in veliko je dejavnikov, ki vplivajo na izbiro datuma. Poroka je vajin dan, ampak vedno je potrebno vzeti v zakup vajino družino in prijatelje, da se bodo lahko udeležili veselega slavja. Prava izbira datuma bo vodila v srečen in zdrav zakon. Seveda se to ne vidi, ampak dobra energija bo pozitivno vplivala na počutje že prvi dan in še mnogo dni zatem.

KAKO IZBRATI PRAVI DAN?

1) Uskladita se najprej med sabo
Je kakšen datum, ki bi lahko negativno vplival na partnerjevo kariero? Je tvoj partner učitelj in mu odgovarja poroka med počitnicami, je morda podjetnik in mora na pomemben sestanek ali sejem, ali pa je politik in ima politično kampanjo? Ker je poroka vajina, se najprej pogovorita, kdaj vama najbolj odgovarja datum poroke.
2) Posvetujta se s starši, pričami in najbolj pomembnimi gosti
Seveda brez staršev na poroki ne gre. Pogovorita se z njimi in ko imata približno začrtano v kateri sezoni se želita poročiti, poskušajta uskladiti datume. Preverita, če so takrat prosti obveznosti in službe. Izločita tiste datume, ki bi potencialno predstavljali izostanek koga od staršev in označite tiste, ko so starši prosti. Enako naredita s pričami in ostalimi VIP gosti. Seveda je tukaj potrebno veliko dogovarjanja, ampak, ker se poročita samo enkrat, premislita vse in si vzemita čas.
3) Izogibajta se pomembnih praznikov in dopustov.
Ne samo, da bojo gosti takrat verjetno zasedeni, tudi stroški so lahko večji. V izogib neprijetnim situacijam in odpovedi gostov, se pozanimajta, da ni kakšnih velikih dogodkov, kot je svetovno prvenstvo v nogometu. Najbrž bo večina slabših polovic z mislimi na polfinalni tekmi svetovnega prvenstva v nogometu. Morda tudi ženin.
4) Pomislita na goste, če bodo prišli iz tujine
Če se bosta odločila za poroko v času dopustov, pomislita na goste iz tujine. V tem času so namreč vse sobe dražje in tudi zasedene. Letalske karte so dražje, prav tako Rent-a-Car. Zato raje izberita datum, ko ni vrhunec sezone, ali drugih pomembnih datumov. Najmanj kar si želita je, da bi gostje plačevali trikratno ceno sobe in bili zaradi tega razdraženi in slabe volje.
5) Osredotočita se na datume, katerim se želita izogniti
Na tej stopnji načrtovanja je pomembno, da preučita datume, ki bi negativno vplivali na vajin posebni dan. Je kakšen družinski član umrl na določen datum? Se je kaj slabega zgodilo na svetu? Verjetno si ne želita datum vajine poroke na primer 1. maj, ko je delavski praznik. Vzemita si čas in skrbno preučita vse datume.
6) Nikoli ne hitita z načrtovanjem poroke
Poroka zahteva veliko priprav, časa in energije. Seveda se jo da speljati v mesecu ali dveh, ampak to bi povzročilo slabo voljo pri vaju in gostih. Druga težava prehitrega načrtovanja je finančne narave. Tudi obleko za nevesto morda ne bo mogoče najti v tako kratkem času in zadnje kar si želita je, da ne bi bila popolna. Tiskarji mogoče ne bojo utegnili natisniti vseh vabil. Narejena bodo na hitro in je možnost napak toliko večja. Privoščita si dovolj časa in načrtujta za daljše obdobje, s tem se bosta izognila nepotrebnemu stresu.
7) Rezervirajta fotografa in snemalce vnaprej
Morda imata priljubljenega fotografa ali snemalca, ampak kaj pa, če je na vajin datum zaseden? Še en razlog več, da si vzameta dovolj časa. Ko se enkrat odločita za datum in vama pomembne osebe potrdijo prisotnost, se dogovorita še s fotografom in snemalcem. Ko imata vse datume potrjene, povabite goste z vabili, da se vam pridružijo na vajin najlepši dan.
8) Cena poroke ni ista v različnih sezonah!
Če vama poroka načenja proračun si lahko omislita datum, ki je praviloma cenejši. Poroka je poleti daleč najdražja, ker je takrat tudi vrhunec sezone. Sploh turistične lokacije so načeloma vedno dražje. Vendar pa je tudi izven poletne sezone tak dogodek lep in ne pokvari vzdušja, vama pa privarčuje kakšen evro za nakup opreme za otroka ali pohištva.
9) Pri načrtovanju imejta v mislih dodaten datum
Ker je veliko stvari na katere je potrebno računati, imejta še kakšen datum v rezervi, še bolje dva. To vama bo privarčevalo veliko energije, saj bosta že pri prvotnem načrtovanju dodala rezervni datum in bo v primeru prvega datuma lažje določiti drugega. Mogoče bo lokacija vajine poroke že zasedena in bosta takoj rezervirala drug datum. Zato imejta v mislih tudi rezervo.
10) Nosečnost ni ovira
Če si noseča in načrtuješ poroko v času rojstva otroka, premisli ali si želiš poroko pred ali po rojstvu otroka. Imej v mislih, da poroka po rojstvu povleče za sabo dodatne težave in bi morda želela poroko pred rojstvom. Seveda je priporočljivo vsaj nekaj tednov, če ne mescev prej.
10) Ne pozabita na vreme
Statistika lahko pove veliko ali nič. Statistični modeli vremena so dokaj natančni, je pa vreme vedno nepredvidljivo, še posebej na dolgi rok. Zgodovinski podatki so vseeno lahko dovolj zgovorni in se raje odločita za datum, ko je vreme lepo in ugodno.
PREBERI  5 stvari katerih ne smete ponoviti pri poročnem videu
Za konec svetujemo, da se s partnerjem temeljito pogovorita in skupaj določita datum. Ni potrebe, da to naredita v nekaj minutah, ampak si resnično vzemita čas in črtajta datume, ki vama ne odgovarjajo in odkljukajta tiste, ki so vama bolj pisani na kožo. Poroka je lep dogodek, zato je datum vsekakor pomemben. In še to: če ne dobita tisti dan, ki sta si ga zamislila, se vprašajta: ali vama je bolj pomemben sam dogodek ali datum?

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Scroll to Top